Bower Architecture & Interiors has designed a senior-friendly private residence that is maintenance-free, offers privacy and enables a direct connection with nature

Bower Architecture & Interiors has designed a senior-friendly private residence that is maintenance-free, offers privacy and enables a direct connection with nature

Flinders, Victoria, Australia

Bower Structure & Interiors, working intently with panorama architects Laidlaw & Laidlaw Design, designed and created Coastal Courtroom, a completely misplaced constructing that celebrates imperfection and an appreciation for the integrity of pure objects and processes whereas by making a optimistic contribution to the lives of its growing older residents in what they envision to be their closing house.

The Coastal Courtroom venture lately obtained an honorable point out from the Worldwide Structure Awards 2022 from the Chicago Athenaeum: Museum of Structure and Design and the European Middle for Structure Artwork Design and City Research.

The temporary for a timeless, tranquil house stuffed with pure gentle, heat and texture additionally prioritized accessibility and low upkeep to permit for growing older in place.

The vacant block was between modest, largely wood Seventies homes and a vacant new housing property.

Given this unknown future context, the design sought to create a fringe alongside the uncovered edges of the location surrounding a charming inner lobby and a beneficiant unstructured landscaped buffer zone.

A 5m transverse drop to the nook website required a novel resolution to take advantage of the alternatives and led to the response of a single storey L-shaped descending aircraft, following the slope of the pure floor.

Inner degree adjustments are absolutely navigated by means of ramped gallery areas that circulate throughout the location, sustaining degree connections with the panorama. The main target is on the journey, not the vacation spot.

The ramped circulation additionally permits zoning into 3 predominant elements, with entrance/visitor rooms to the north and main bedroom and research on the reverse finish, linked by a central connection zone consisting of a front room, a eating room and a terrace.

Coastal Courtyard by Bower Architecture & Interiors

The linear plan acts as a protecting edge for the 2 uncovered avenue frontages, informally defining a big personal interior courtyard. This removes the necessity for fencing, permitting the restored ravine, native panorama and constructing to contribute to the streetscape and be loved by the general public.

Conceptually, inspiration was discovered within the stress created by balancing the extremely structured and understated constructing kind with a wabi-sabi method to interiors, finishes and panorama.

Plastered masonry, wooden cladding and polished concrete flooring deliver texture and heat to the inside residing areas.

The thermal mass of the inverted veneer masonry and insulated concrete slab mix with passive air flow to end in an energy-efficient house that’s worthwhile to function.

Coastal Courtyard by Bower Architecture & Interiors

Fastidiously framed views seize the sunshine and surroundings by means of all seasons and weathers, which is very essential given the deteriorating well being and mobility of our shoppers. The panorama celebrates its wild coastal indigenous context in a zoned and loosely structured setting.

Lengthy framed views in a extra formal fashion are paired with areas of layered textured native grasses, bushes and flower alternatives, lovingly hand planted by Michelle and Andrew himself.

The house achieves a seven-star vitality score, and the design performs effectively passively by way of gentle, temperature management, and pure air flow.

Vital thermal mass components (superb for Victoria, Australia) embrace inverted veneer masonry and insulated concrete slab, and these, mixed with simple air flow by way of environment friendly window openings, end in a low vitality home. ‘vitality.

The house can also be clearly zoned to create a a lot smaller footprint when the consumer’s youngsters or friends should not in residence.

Coastal Courtyard by Bower Architecture & Interiors

The distinctive ramp design and the consideration of mobility and ergonomics to age in place permit the home to be a long-term house, reaching sustainability in its longevity.

Chickens and a big composting space additional scale back the environmental footprint.

Outlined by its distinctive simplicity and engaging perspective on the panorama, Coastal Courtroom combines modest, modern gestures to create a memorable resolution that contributes to and protects the inhabitants from the encircling context.

Undertaking: Coastal Courtroom
Architects: Bower Structure & Interiors
Panorama architects: Laidlaw & Laidlaw Design
Buyer: Non-public
Photographers: Shannon McGrath and Jess Kneebone


#Bower #Structure #Interiors #designed #seniorfriendly #personal #residence #maintenancefree #gives #privateness #allows #direct #connection #nature

Leave a Reply

Your email address will not be published.