In a forest in Portugal, a refined wooden house is carved out of a traditional granary

In a forest in Portugal, a refined wooden house is carved out of a traditional granary

Properties We Love: Day-after-day, we characteristic a outstanding house submitted by our group of architects, designers, builders and house owners.

Undertaking particulars:

Location: Arouca, Portugal

Architect: Marta Brandao and MIMA housing

12 months: 2022

Footprint: 1,185 sq. ft

Producer: Soberano Fortress

Photographer: José Campos /@josecamposphotographer

From the architects: “Think about falling asleep to the sound of a dashing river and waking as much as the chirping of birds and the view of an opulent inexperienced panorama. Structure may change into secondary if it had not been designed with a lot care.

“Positioned in Arouca, Portugal, the attic house was a labor of affection and the results of a uncommon alternative to appreciate a completely particular and distinctive venture. It was born from the conjunction of two components: the pre-existence of a granary (conventional constructing of the area with slender proportions and powerful potential for reinterpretation) and the geographical/pure context: a luxurious inexperienced plot overlooking a river, which is the best setting to accommodate and showcase a singular architectural object.

“Drawing inspiration from distinctive homes designed by masters corresponding to Peter Zumthor, Studio Mumbai, Herzog & de Meuron and Vincent van Duysen, Maison Granary aimed to realize the basic traits that outline the standard of those reference initiatives: the poetry and consistency of design on all fronts.

“The method started with the definition of an idea, a language. This was adopted by the composition of the palette of supplies and colours that might articulate all of the structure, exterior and inside. Thus, from the design of the home to its outer envelope and the surroundings, to the interiors, to the finishes, to the selection of furnishings, textiles and the smallest objects, this respect for the pre-established visible lexicon to create a coherent entire has change into a elementary premise.

“The robust factors of the home are apparent. The protagonist is the slate roof, typical of the area, made with the reuse of aged slates extracted from native ruins. Then there may be the finesse of the quantity and the darkish wooden to slats – a minimalist and rustic reinterpretation of the normal attic – versus the cliff ensuing from the minimize within the land to the north. sliding doorways to the south, remodel the facade right into a dwelling and altering component. The home can generally have the austerity of a monolith, generally a altering face of a dynamic nature, valuing completely different experiences inside. From the skin, no matter both the positioning of the shutters, the composition is balanced and attention-grabbing.

“Inside, the home invitations you to linger. The abundance of pure wooden and its everlasting dialogue with the beige mineral earth of the micro-cement (harking back to the colour of the stone on the again) create an environment of heat and cosiness, which intensifies when the hearth is lit. Black metallic particulars add a contact of unpolluted sophistication. The meticulously crafted spiral staircase turns into a sculptural characteristic in the lounge. Upstairs, the wood ceiling slope of the master suite, with its wood construction and beneficiant ceiling peak, conveys grandeur All through the bed room stretches a slim balcony that culminates within the outside terrace the place there are sofas built-in into the construction and a small swimming pool raised above the fragment

“The luxurious inexperienced panorama turns into the right backdrop for contemplation, whereas the solar pierces by means of the wood slats, producing poetic performs of sunshine all through the home, selling a everlasting dialogue between the skin and the within. home rhythms the panorama and generates new The results of this symbiosis is the right refuge from the hustle and bustle of on a regular basis life, the place you may take pleasure in nature in constructed consolation and pure visible pleasure.


#forest #Portugal #refined #wood #home #carved #conventional #granary

Leave a Reply

Your email address will not be published.