Smashed TV screens cover Hundred Acre wooden house by Denizen Works

Smashed TV screens cover Hundred Acre wooden house by Denizen Works

Recycled TV screens cowl the partitions of the seven-bedroom Hundred Acre Wooden lodgewhat structure studio Resident works created on a website overlooking Loch Awe in Scotland.

Named Hundred Acre Wooden, the castle-like abode was designed for a pair with six kids on former Forestry Fee land with its personal non-public lochan – a small lake.

Denizen Works created the Hundred Acre Wooden Home

Resident works lowered the home right into a hole within the panorama, making it seem as if rising out of the bottom on the north and south elevations.

In accordance with the studio, this goals to present the home a protecting high quality, utilizing its monumental look which references the work of the Spanish sculptor. Eduardo Chillida.

Hundred Acre Wood next to Lochan in Scotland
It’s positioned on former Forestry Fee land with a lochan

“The temporary was for a household dwelling for our purchasers and their six kids – plus a rising variety of grandchildren – that might mirror their personalities and depart an enduring legacy for the household,” venture architect Andrew Ingham instructed Dezeen.

“Conceptually, it was designed as a sculpted stable, referencing the work of Eduardo Chillida, to bolster the sense of a protecting shell that seems as a sturdy object within the panorama.”

Side profile of Hundred Acre Wood house by Denizen Works
The constructing has a monolithic form

Whereas referencing Chillida’s work, the form of Hundred Acre Wooden was additionally developed in response to the environmental context of the home.

Its format goals to make sure it has the least visible impression on the close by highway, it makes essentially the most of its vantage level over Loch Awe and its rooms align with the motion of the solar.

Close-up on a facade covered with recycled television screens
It refers back to the work of the Spanish sculptor Eduardo Chillida

“The airplane is slender on the west elevation, the place it was thought of extra delicate as a consequence of views from the highway beneath,” Ingham mentioned.

“The shape responds to the environmental context, key views and topography of the positioning.”

Near the facade covered with crushed TV screens
Its tough exterior is roofed in recycled TV screens

Certainly one of Hundred Acre Wooden’s most uncommon options is its facade, which is clad in recycled, floor TV screens for a low-maintenance pebble-like end.

This was developed by Denizen Works as a “tackle a conventional Scottish harling” – a tough wall end made out of lime and mixture.

Hall of Hundred Acre Wood house by Denizen Works
The corridor is the centerpiece of the home

“We sourced an ornamental glass shard created from recycled TV screens collected in Scotland, which is available in a beautiful vary of blue-grays which we felt was applicable for the moody Scottish sky,” defined Ingham.

“Our consumer additionally would not like TVs, so there was a enjoyable component to utilizing them.”

circular skylight
It’s naturally lit by an oculus

As the fabric had by no means been used on a constructing earlier than, the studio needed to develop prototypes with the constructing supplies firm Sika to check its efficiency.

“Massive pattern panels had been produced for buyer approval and to assist persuade planners that the system can be efficient,” Ingham added.

Inside, the point of interest of Hundred Acre Wooden is a double-height central corridor lit by an oculus within the ceiling.

This was designed to accommodate a 5 meter tall Christmas tree – one of many major consumer requests for Denizen Works.

Clean interior of Hundred Acre Wood by Denizen Works
The dwelling areas are organized across the corridor

Across the corridor are the primary dwelling areas and the seven bedrooms, all organized to maximise the views over the loch and the solar all through the day.

Nearly all of the inside has a intentionally clear end to retain the concentrate on the consumer’s furnishings assortment, however the room is designed to be extra dramatic.

Living room with view of Loch Awe
Rooms have views of Loch Awe

“We needed to make use of the finishes to create a dramatic impact,” Ingham mentioned, referring to the studio’s design for the room.

“It contains a recycled paper ceiling, clay partitions with flecks of gold mica, and a screed flooring with uncovered mirror mixture,” he continued. “A big oculus lined with gold lead sits above the Christmas tree pit and casts a heat glow into the house.”

Kitchen with sculptural suspension and glass wall
Intentionally refined interiors

The thick partitions of the home are seen within the deep home windows of every room, bringing contained in the sense of safety afforded by its sculptural exterior.

Ending particulars of the home embody a geothermal warmth pump which supplies heating and scorching water, whereas a non-public borehole provides recent water to the entire home.

As a part of the landscaping, reedbeds have been launched to deal with sewage and rainwater, which is shipped to the lochan.

Interior of Hundred Acre Wood by Denizen Works
Consumer’s furnishings was used as focal factors

Based in 2011 by Murray Kerr, Denizen Works is an structure studio with places of work in London and Glasgow.

Different initiatives lately accomplished by the studio embody the Genesis Floating Churchwhich is topped by a sunroof, and a house on the Scottish island of Tiree with a gable-shaped glass wall.

The {photograph} is from Gilbert McCarragher.


Undertaking credit:

Architect: Resident works
Group venture: Charlotte Airey, Matthew Barnett, Andrew Ingham, Murray Kerr, Dmitri Savitchev
Buyer: Personal

#Smashed #screens #cowl #Acre #picket #home #Denizen #Works

Leave a Reply

Your email address will not be published.