The forest retreat in Valle de Bravo includes stone and glued laminated timber

The forest retreat in Valle de Bravo includes stone and glued laminated timber

CF Taller de Arquitectura and Merodio Arquitectos have accomplished a trip dwelling in Mexico‘s Valle de Bravo utilizing glued laminated timber uncovered beams to create brilliant and spacious rooms that open onto the encompassing forest.

The 430 sq. meter Casa El Pinar is positioned on a steep plot at Bravo Valleya trip vacation spot on Lake Avándaro, about 150 km from Mexico Metropolis.

CF Taller de Arquitectura and Merodio Arquitectos have accomplished a home in Valle de Bravo

The design makes the many of the steep topography of the land by making a basement that homes the assist areas and constructing the primary degree of the home above it.

This ensures that the residing areas can divulge heart’s contents to the yard of the home with none modifications in elevation.

Bedroom and trees in Mexican house
The home descends the steep hill to the location

“The fixed visible reference to the forest, in addition to the calm it supplies, contributes to the tranquil environment of the house,” stated CF Taller de Architectura and Merodio Arquitectos.

Tough reduce stone was used to clad the bottom of the home, which contrasts with the concrete development of the primary degree.

Backyard of a log house in Valle de Bravo
Glued laminated timber, stone and concrete have been used for the design

Entry to the home is through a staircase which is sheltered from the heavy rains of the world by the higher ground, which overlooks the driveway.

“A stone staircase, nearly hidden from view towards the basement wall, results in the primary door,” the workforce stated.

Concrete house in Valle de Bravo
A staircase results in the primary degree

From there, the entry results in the lounge and the eating room, separated by an inside courtyard which incorporates a liquidambar.

“A glazed central courtyard bodily separates the primary public areas whereas sustaining a visible connection, making a fluid sense of house,” the structure studios defined.

Tree in the middle of the Valle de Bravo
A glazed courtyard shelters a tree

Every of the three resident bedrooms is positioned alongside a hallway that results in the lounge. The elevation on the location permits every room to open onto the yard by means of full-height glass partitions.

“The ground-to-ceiling home windows let within the warmth of the solar,” stated CF Taller de Arquitectura and Merodio Arquitectos.

House with solid wood in Valle de Bravo
A lot of the structural materials was left unfinished

“The posh of the spatial high quality of every of the rooms lies within the subtlety of the design and the fixed view of the forest,” the workforce added.

On the reverse finish of the home, there’s a free-standing construction for company.

Gateway between the two structures
A separate construction homes a guesthouse

This separate quantity was additionally constructed with wooden, metal and concrete, and incorporates its personal residing space downstairs and a bed room elevated above the remainder of the home.

The sloping roof of the home is supported by glued laminated pine beams.

Concrete walls in the bedroom of the Valle de Bravo house
Many rooms open on to the surface

The architects selected to go away this materials uncovered and to line the underside of the plywood roof to emphasise the usage of the fabric.

“The pitched roof responds to each the heavy rains within the space and the need to seize daylight,” the design workforce stated.

The architects sought to make use of a restricted palette, leaving most supplies uncovered. Key finishes discovered all through the house embody polished concrete, wooden, and black metallic accents on doorways and home windows.

“The mission is straightforward and trustworthy in its essence. As a substitute of present individually, the construction and the finishes imitate one another; they’re an identical,” stated CF Taller de Arquitectura and Merodio Arquitectos.

Bathroom with middle and wood accents and skylights
Black metallic accents home windows and doorways

Casa El Pinar was accomplished final 12 months by the 2 Mexico Metropolis-based studios. CF Taller de Arquitectura is led by Cesar Flores, whereas Merodio Arquitectos was based by Mikel Merodio.

Different properties within the space embody a home with 4 cross-gabled roofs which was designed to adjust to strict native constructing rules whereas providing a recent design and a home with an outsized higher ground clad in corrugated iron. .

The {photograph} is from Raphael Gamo.


Architects: César Flores (CF Taller de Arquitectura) and Mikel Merodio (Merodio Arquitectos)
Design workforce: Jessica Cano, Ana Voeguelin, Nadia Martinez, Bruno Huerta, David Gordillo
Lighting: ILWT
Water restoration system: SPL Rain Methods
Water remedy system: TIM Tecnologías Integrales Medioambientales

#forest #retreat #Valle #Bravo #consists of #stone #glued #laminated #timber

Leave a Reply

Your email address will not be published.