Nicole Blair Elevates Austin Guesthouse Above Existing Bungalow

Nicole Blair Elevates Austin Guesthouse Above Existing Bungalow

Weathering steel panels clad the outside of this asymmetrical house extension this architect Nicole Blair raised above a single-family residence in Austin.

Known as The Perch, the constructing was designed for a pair who needed to develop their residing area with out sacrificing the present yard.

Nicole Blair’s Perch was constructed on high of an current home

The construction is made up of an irregularly formed metal quantity perched simply 60 centimeters above the roof of an current home.

Putting the 660 sq. ft (61 sq. meters) immediately above the present residence expanded the house’s residing space. The highest of the construction sits slightly below the Metropolis of Austin’s permitted constructing envelope.

A weathering steel house extension
Nicole Blair clad The Perch in weatherproof metal panels

“Located two ft above an current bungalow, The Perch is a brand new resolution to a secular kind of venture, whose resolution celebrates the bungalow beneath by stepping again from it and hovering shut by with out disturbing it,” stated Nicole Blairan architect based mostly in Austin

“The roost rests on 4 metal columns, three of which cross by the partitions of the present bungalows to assist resist lateral forces,” Blair added.

To keep away from disturbing the positioning’s mature vegetation, the metal construction was assembled off-site and positioned in place utilizing a crane. This process averted storing too many supplies on web site.

A house extension above a bungalow
The home extension sits above an current household bungalow

Guests enter the constructing by an exterior metal porch, which shares a touchdown with the entrance porch of the principle residence. Inside there may be an open idea kitchen, lounge and eating room which takes up about half of the ground area.

“Rooms have small footprints and vaulted ceilings for added quantity, and the two-tier kind offers interstitial storage and mechanical area all through,” Blair defined.

A pink and white kitchen inside The Perch
The consumer needed to enlarge his residing area

A small staircase results in a hallway, the place there’s a room going through the yard and one other going through the road. One is meant for use as a visitor bed room, whereas the opposite is used as a hairdressing salon by one of many house owners, who’s a hairdresser.

The constructing is clad in climate resistant metal, a low upkeep alternative which the architect chosen to match among the current panorama options whereas complementing the principle home beneath. Its ridged panels are laid at an angle to match the playful geometry of the roofline.

Interiors are colourful and vivid, with tongue-and-groove wooden planks lining the partitions and ceiling of the principle residing area, pink cupboards within the kitchen, and uncovered plumbing fittings within the toilet.

On the predominant entrance, the outside wall is floor-to-ceiling glass, serving to to carry loads of gentle into the area.

“A restrained but playful materials and shade palette are rigorously detailed with effectivity, economic system and serenity in thoughts,” stated Nicole Blair.

A cozy living room with bay windows by Nicole Blair
Interiors have a vivid shade palette

The Perch was shortlisted within the Residential Revival Tasks class of Dezeen Awards 2022.

Different residence extensions throughout america embrace a bright blue building in Los Angeles by Assembledge+ and one low rise earth tone desert building in Marfa, Texas.

The {photograph} is from Casey Dunn.

#Nicole #Blair #Elevates #Austin #Guesthouse #Present #Bungalow

Leave a Reply

Your email address will not be published.