Hobson Bay House in Auckland is a half-timbered delight

Hobson Bay House in Auckland is a half-timbered delight

Sharp angles softened by curved balustrades, cubic kinds clad in darkish wooden punctuated by giant home windows, hovering cantilevers and floating decks opening onto lush gardens at completely different ranges – Hobson Bay Home in Auckland, New Zealand, by Hamish Cameron The structure is each sober and dramatic. The residential architecture The undertaking is on a troublesome and virtually landlocked web site and dominates a quiet cul-de-sac. The home is designed to make the most of the encircling views, with elevations overlooking the rapid valley to the east, with magnificent Pohutukawa bushes in addition to views throughout Hobson’s Bay and past.

The home is designed to make the most of the encircling views, with elevations overlooking the rapid valley to the east, with magnificent Pohutukawa bushes in addition to views throughout Hobson’s Bay and past. Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

Architect Hamish Cameron needed to work with a dilapidated mid-century home on a uncared for, sloping and overgrown 736 sq. meter web site close to the sting of Hobson Bay in New Zealand. Nonetheless, the homeowners and the architect knew that the location was filled with potential. “House owners are empty nests who’ve an curiosity in sustainable design… With one proprietor being the daughter of an architect and with an appreciation for good design, the couple wanted comfy, well-proportioned residing areas that might replicate their character and incorporate their assortment of mid-century furnishings and objects a lot appreciated,” Cameron explains.

  • Cameron used the original location and elevation of the dilapidated structure to guide the new construction and connect it to the different levels of the garden |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    Cameron used the unique location and elevation of the dilapidated construction to information the brand new development and join it to the completely different ranges of the backyard Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

  • View of Hobson Bay House from the street |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    View of Hobson Bay Home from the road Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

Cameron used the unique location and elevation of the dilapidated construction to information the brand new development and join it to the completely different ranges of the backyard. Nonetheless, arising with a brand new residential design benefiting from the encircling topography and views introduced fairly a number of challenges. For the reason that web site is positioned in a particular character space made up of homes from completely different eras, Cameron realized that new development required particular planning permissions. “We wished the massing of the brand new home to respect the neighbors and mix recessively into each the backyard and the established surrounding vegetation that kinds a backdrop,” he continues.

  • The house is comprised of a series of cubic shapes with walkways, cantilevered decks and patios spanning the lush gardens |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    The home is made up of a sequence of cubic shapes with walkways, cantilevered bridges and patios stretching out to the plush gardens Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

  • The house was designed to open up and blend into its green surroundings |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    The home was designed to open up and mix into its inexperienced environment Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

The home is made up of a sequence of cubic shapes with walkways, cantilevered bridges and patios stretching out over the plush gardens. “As avid gardeners, the homeowners had been delighted to tackle the problem of taming the overgrown property and making a bush setting for his or her dwelling that blended into this leafy neighborhood near the city centre. With a purpose to To maximise house for a lush backyard, the brand new dwelling was designed in three stacked ranges, positioned roughly on the footprint of the unique dwelling, with a single-level visitor wing extending to mid-level to the northwest”, explains the architect.

  • The exterior facade is clad with black stained Abodo flap boards |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    Exterior facade is clad in black stained Abodo flap boards Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

  • The main entrance |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    Major entrance Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

With the outside facade clad in black-stained Abodo flap boards, the residential interiors heat wooden construction and wainscoting, offering a way of connection. The vertical theme continues exterior with wooden architecture featured on the terrace, railing in the identical materials. In the home, he created a sequence of open and personal areas that join seamlessly by way of the three-level stairwell that runs from the basement entrance and storage to the primary flooring residing areas. flooring and the visitor bed room wing, and ends on the highest flooring with the main bedroom. .

  • The interiors are bathed in warm woods and natural light |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    Interiors are bathed in heat woods and pure mild Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

  • The living, dining and kitchen areas are defined by Gaboon plywood Blackbutt flooring, cabinetry and wall panels and washed cedar ceilings |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    The residing, eating and kitchen areas are outlined by Blackbutt flooring, Gaboon plywood cupboards and wall panels and washed cedar ceilings. Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

“Strategically positioned home windows guarantee privateness and views of the landscaped web site, neighboring gardens and Hobson’s Bay. Beneficiant door openings permit steady indoor-outdoor movement to the raised terraces on either side of the home, capturing solar all day and connecting on to the multi-level backyard,” he says. The delicate interiors function a heat wooden palette with the residing, eating and kitchen areas outlined by flooring, cupboards and Gaboon plywood Blackbutt wall panels and washed cedar ceilings The heat of the wooden is complemented by accents of wealthy forest greens within the paint, wall tiling and fabric in areas just like the den, visitor lavatory and the scullery.

  • The cave-like den features a wood and forest green palette |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    Cave-like den includes a wooden and forest inexperienced palette Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

  • The Lair |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    The lair nook Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

Cameron additionally paid explicit consideration to sustainable architecture traits of the home each within the palette of supplies and within the design. “…the home is intentionally saved small in measurement and constructed largely of sustainably grown timber body. Regionally handled Abodo planking, trim and railing in a darkish, recessive charcoal tone lessens the presence of the home in his backyard”, he explains. A tiled and insulated concrete slab runs by way of the gallery resulting in the visitor wing and supplies thermal mass whereas an overhang has been specifically designed to permit daylight to flood the house in winter whereas nonetheless being shaded in summer time.

  • The warmth of the wood is complemented by accents of rich forest greens in the paint, wall tiling and upholstery in spaces like the den, guest bathroom and scullery |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    The heat of the wooden is complemented by accents of wealthy forest greens within the paint, wall tiling, and fabric in areas just like the den, visitor lavatory, and scullery. Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

  • The master bedroom |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

    The master suite Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

Different options like solar panels ample for all the home’s electrical wants with the surplus flowing again to the mains, intensive cross air flow and passive design ideas guarantee a snug indoor atmosphere, complemented by a wood-burning range and a singular air-allowing warmth pump scorching to flow into in all elements of the housing. A rainwater assortment tank can also be positioned beneath a terrace for backyard irrigation. Working throughout the confines of the unique web site, Cameron employed Innovative design options, a moody and heat materials palette, a mess of sturdy options and components that future-proof the house so homeowners can comfortably occupy the house effectively into outdated age. It is no surprise Hobson Bay Home is the winner of the Auckland Structure Awards 2022.

The walk in the garden |  Hobson's Bay House |  Hamish Cameron Architecture |  STIRworld

The stroll within the backyard Picture: David Straight; Courtesy of Hamish Cameron Structure

#Hobson #Bay #Home #Auckland #halftimbered #delight

Leave a Reply

Your email address will not be published.