Mono Architekten creates a gas station next to a German heritage site

Mono Architekten creates a gas station next to a German heritage site

Berlin workshop Mono Architekten created a gas station in Thuringia, Germany, combining amenities for motorists with an exhibition area on a close-by Bronze Age burial mound.

Positioned off the Bundesautobahn 72 motorway east of Leipzig, the middle adjoins a brand new instructional path that celebrates the location of Leubinger Fürstenhügel, one of many area’s most essential archaeological monuments.

Mono Architekten has created a gabled gasoline station in Thuringia

“A part of the holistic idea was not solely the cautious placement of the construction in traditionally vital environment but additionally the mixing of an exhibition and academic pathway,” mentioned Mono Architekten.

“Guests are inspired to linger, take within the views of the environment, or study extra concerning the historical past of the world. The academic path connects the structure and panorama because it leads from the constructing to the burial mound.”

Exterior of the Leubinger Fürstenhügel gas station
Its design references a Bronze Age longhouse

To accommodate its uncommon confluence of makes use of, Mono Architekten designed two elongated, gabled wings for the service station that are knowledgeable by one other close by archaeological discover – a Bronze Age longhouse.

Corrugated aluminum was used to clad your complete exterior, aiming to create a “calm, understated aesthetic” that continues by means of to the clear, wood-lined interiors.

Perpendicular to the street, the west wing of the constructing has a walkway form and a big columnless span, housing the service station and containing a retailer at one finish.

Within the east wing, loos and laundry rooms sit alongside a relaxation space and cafe. The seats lengthen onto a mezzanine in addition to a sheltered terrace beneath the projecting gable roof.

Facade with corrugated aluminum cladding
The outside is roofed with corrugated aluminum

On one aspect of the east wing is the lengthy and slender exhibition area. It incorporates artefacts and details about the Leubinger Fürstenhügel burial mound, which is framed by a full-height glazed wall.

“The constructing itself was designed as an elongated angle consisting of two wings that mix easily into the gently rolling panorama,” defined Mono Architekten.

“A visitor space that has been modeled after the form of the longhouse presents a direct visible reference to the mound by way of the beneficiant glass facade on the entrance of the construction,” he continued.

Interior of wooden gas station by MONO Architekten
Its inside is lined with wooden

Alongside the again of the constructing, the academic path results in the tumulus at one finish and a gazebo on the different, highlighting specific particulars or options of the panorama alongside the best way.

“Staged as a timeline, the trail takes the customer again in time by means of historic occasions, archaeological discoveries and the development of the tomb, ending with the tumulus itself, surrounded by a round path construction” , the studio mentioned.

Exhibition space lined with wood by MONO Architekten
An exhibition area runs down one aspect of the constructing. The photograph is by Thomas Müller

MONO Architekten was based by Daniel Schilp, André Schmidt and Jonas Greubel in 2013.

The agency’s previous initiatives embody a extension of a 1970s school in Germany with a bunch of curved volumes lined in larch with inexperienced roofs.

The {photograph} is from Gregor Schmidt until in any other case acknowledged.


Undertaking credit:

Architect: MONO Architekten
Design workforce: Jonas Greubel, Daniel Schilp, André Schmidt, Peter Heckeroth, Sonja Siewert, Eric Zapel, Mariana Varela and Lisa van Heyden
Panorama Structure:
Planorama
Exhibition designer:
Studio MUS

#Mono #Architekten #creates #gasoline #station #German #heritage #website

Leave a Reply

Your email address will not be published.