DP Architects' design for a leisure center reduces its carbon footprint by employing sustainable interventions for passive cooling and smart energy consumption while creating bio-diverse and microclimatic habitats

DP Architects’ design for a leisure center reduces its carbon footprint by employing sustainable interventions for passive cooling and smart energy consumption while creating bio-diverse and microclimatic habitats

Singapore, Republic of Singapore

Residence Staff Nationwide Navy (HomeTeamNS) has commissioned DP Architects Pte Ltd. to design the HometeamNS Khatib Leisure Middle, a socially and environmentally sustainable leisure heart that advantages its customers and group by means of its design.

For its vary of sustainable applied sciences and inexperienced landscaping that reduces its carbon footprint, HometeamNS Khatib Leisure Middle was lately awarded a 2022 Inexperienced Good Design Award by the Chicago Athenaeum: Museum of Structure and Design and The European Middle for Structure Artwork Design and City Research.

The HometeamNS Khatib Leisure Middle is a shared heart for the Singapore Police and Civil Protection Drive to community and bond by means of social, leisure and sporting actions.

HomeTeamNS is a non-profit affiliation established in 2005 to acknowledge the invaluable contributions of the nation’s army.

This recreation heart has devoted 85% of the built-up space to community-centric services, serving as a platform to create a larger sense of group.

HomeTeamNS additionally brings Nationwide Service members and their households nearer to their neighbors and neighborhood.

As a consequence of its proximity to nature, HomeTeamNS Khatib is designed and positioned as an city retreat.

Situated subsequent to Neighborhood Park and Decrease Seletar Reservoir Park throughout the highway, its connection to the sights and sounds of nature is supposed to extend well-being.

When it comes to quantity and planning, the L-shaped block homes areas such because the sports activities corridor, the bowling alley and the multi-purpose corridor the place guests can admire the encircling inexperienced areas and park.

A public highway 10 meters extensive connects the structure to its surroundings.

The panorama is built-in with the structure to create sensory experiences that contribute to the development of psychological well being.

Guests are inspired to cycle to the ability by means of a park connectivity community that features 100 bicycle parking heaps.

Conscious of the necessity to reduce vitality consumption in such a tropical local weather, the structure was designed to scale back vitality consumption.

Passive air flow and pure lighting cut back photo voltaic achieve, and the constructing stays largely naturally ventilated.

The constructing is oriented north-south to reduce photo voltaic warmth achieve and areas on the rear of the home have been intentionally positioned alongside the west elevation to protect the principle areas from photo voltaic warmth.

Rooftop gardens on the fifth ground function social house and cut back photo voltaic warmth load on areas beneath whereas groundless inexperienced areas cut back structural load and not directly cut back carbon footprint.

Giant-volume, open-sided corridors have been designed to advertise efficient passive air flow.

Initially, the leisure heart was anticipated to devour roughly 4 million kWh of electrical energy per yr.

To cut back the usage of grid electrical energy, a part of the roof of the clubhouse has been fitted with a photo voltaic photovoltaic system with a capability of 165 kWp.

By decreasing its reliance on the facility grid for electrical energy and changing it with a renewable vitality supply, the leisure heart is now in a position to cut back its total carbon emissions.

The middle’s swimming pools use a chemical-free biofilm filtration system that makes use of photocatalytic oxidation to purify the water.

This method reduces chlorine demand, saves as much as 30% water and consumes much less vitality throughout upkeep.

HomeTeamNS landscaping is impressed by pure habitats the place a myriad of species might be found, thematically organized to evoke the senses by means of colours, textures and smells.

The completely different designs for creating habitats and biodiversity are assigned to every panorama space based mostly on spatial and microclimatic circumstances.

From the fern forest to the shady strips below the MRT overpasses and the landscaped hall with the aromatic sensory backyard to the arid backyard with predominant and drought-tolerant species within the rooftop gardens, irrigation is complemented by the gathering of rainwater and automatic system irrigation is rigorously managed with a utilization and rainfall monitoring system.

The landscaping technique and basic use of pure air flow additionally cut back the city warmth island impact.

Past environmental sustainability, HometeamNS seeks to be a socially sustainable leisure heart that advantages its customers and group by means of its design.

It seeks to be the brand new hub of the neighborhood the place everybody can collect and take part in varied actions, creating stronger group bonds.

Challenge: HometeamNS Khatib Leisure Middle
Architects: DP Architects Pte Ltd.
Design crew: Ng San Son, Ng Ching Hsiung, Johann Lim, Josiah Leong and Tan Kok Meng
Consultants: SIPM Consultants Pte Ld (PM), KTP Consultants Pte Ltd (C&S), WSP Consultancy (M&E, Sustainable Design), Davis Langdon KPK (QS)
Consumer: Native Staff Nationwide Navy (NSmen)
Photographers: Rida Sobana and Ethan Mok


#Architects #design #leisure #heart #reduces #carbon #footprint #using #sustainable #interventions #passive #cooling #sensible #vitality #consumption #creating #biodiverse #microclimatic #habitats

Leave a Comment

Your email address will not be published.